Misstänker du eller har fått konstaterat för låga värden av sköldkörtelhormon? De goda nyheterna är att det finns mycket du kan göra själv för att må bättre. Marie Svalberg, Näringsterapeut och Funktionsmedicinare på IFM-kliniken har lång erfarenhet av att hjälpa sina klienter att förbättra hormonbalansen. 

Funktionsmedicin kan enkelt sägas vara ”the medicine of why”. En funktionsmedicinare nöjer sig inte med att konstatera låga nivåer av sköldkörtelhormon utan vill hela tiden veta varför de är låga. Även med samma symtom har vi människor inte samma orsak till symtomen. För någon kan det handla om en infektion som ligger i botten, långvarig stress eller en kost som ger låggradig inflammation. Därför är rekommendationerna alltid skräddarsydda för individen. Vill du läsa mer om funktionsmedicin? Besök IFMkliniken.se.

Ur en funktionsmedicinares synvinkel, varför blir sköldkörtelproblem vanligare idag?

Stress i vardagen är en av nyckelfaktorerna idag till hormonproblem som ofta ger dåliga sömnvanor eller sömnproblem. En faktor är mobiltelefonen som ger ständig stress till vårt system. Det kan vara vantrivsel på jobbet, dålig ekonomi, relationer, konflikter med mera. Vår kost påverkar oss också med skräpmat, processad och besprutad mat då det ger näringsbrister som också påverkar hela vårt system och inte minst vårt känsliga hormonsystem.

Vilka problem som är kopplade till sköldkörteln är vanliga hos dina klienter?

Vanliga symptom är trötthet, depression, förstoppning och en känsla av uppgivenhet. Energin finns inte längre kvar som den brukar. Sömnproblem är också vanligt. Lätt till gråt och stresskänslig.

När en person kommer till dig, vet de om att det är sköldkörteln eller är det något som du reder ut? Hur då?

Ofta har personen läst på nätet och hittat liknande symptom som de själva har och som tyder på en icke optimalt fungerande sköldkörtel eller så har man en väninna som kanske har haft samma symptom men har en diagnostiserad Struma/hypotyreos och medicinerar mot det.

Jag rekommenderar i detta läget att ta blodprover. Standardprov via sjukvården på sköldkörteln är TSH och T4. Där ser man däremot inte omvandlingen mellan T4 till T3. Om man har möjlighet att ta fler sköldkörtelprover är det T3 och TPO (antikroppar mot sköldkörteln) som kan ge mer information om sköldkörtelns funktion.

Trijodtyronin (T3) är ett av två primära hormoner som produceras av sköldkörteln. Det andra sköldkörtelhormonet kallas tyroxin (T4). T4 är relativt inaktivt och behöver omvandlas till T3 i lever, njure och andra organ för att kunna reglera kroppens ämnesomsättning.

Hypotyreos som orsakas av förhöjda TPO-antikroppar brukar kallas för Hashimotos sjukdom. Man kan be sin läkare att ta dessa prover eller vända sig till Werlab meller något annat lab.

Vilka är de vanligaste rekommendationerna du ger till personer med skölkörtelproblem?

Man börjar med att se över möjligheterna till livsstilsförändring. Rekommendera en bra kost och se till att personen får tillräckligt med sömn. Stärker tarmfloran och gör en Hårminrealanalys . Det är viktigt att äta rätt sorts fetter eftersom kolesterolet är en viktig grundsten för uppbyggnaden av  våra hormoner och som behöver rätt näring föra att utvecklas korrekt. Tar fler sköldkörtelprover.

Minska stress om det är problemet. Jod, zink  och selen är bland annat viktiga för omvandlingen av T4-T3. Många personer i Sverige har lågt jod i sin kost och då fungerar inte sköldkörteln optimal. Man kan även prova med aminosyran L-Tyrosin som tillsammans med jod bildar sköldkörtelhormoner

När man gjort rätt livsstilsförändringar, hur lång tid tar det att må bättre igen? Varför kan det ta olika lång tid?

Alla har olika utgångspunkt och det beror på varför sköldkörteln fungerar dåligt

Vad är det bästa man kan göra för sin sköldkörtelhälsa? 

Se över dina livsmönster

Vilka små eller stora förändringar kan jag göra?

Stresshantering/Återhämtning

Mer eller mindre träning träning

Mer glädje i livet, vad saknar du i ditt liv?

Näringstät kost. Tex Paranötter som innehåller selen och Alger som innehåller jod. (OBS! Personer med en hypertyreos ska ej ta jodtillskott eller äta alger)

Tillskott/Örter, här kan du få hjälp att välja vilka med en Hårmineralanalys

Läkning av mage/tarm

 

Marie Svalberg arbetar på IFM-kliniken. Hon är en erfaren och kunnig Näringsterapeut samt Funktionsmedicinare. I sin praktik använder hon sig dessutom av kraniosakral terapi, Lodals massage, EIS-skanning samt flertalet labtester som Hårmineralanalys. 

Marie har varit orienterare på elitnivå och uppskattar fortfarande väldigt mycket att få komma ut och springa i dalaskogarna. 

Next article