Huvudvärk brukar delas in i en primär och en sekundär grupp. Den primära huvudvärken kännetecknas av att man INTE kan påvisa att huvudvärken är knuten till underliggande orsaker i kroppens organ. Till denna grupp räknas spänningshuvudvärk, migrän och Hortons huvudvärk. Tvärtemot den primära huvudvärken, beror den sekundära på en underliggande organisk orsak. Exempel på sådana är hjärntumörer, huvudtrauman (exempelvis hjärnskakning), men även diverse biokemiska obalanser kan räknas dit.

För att komma tillrätta med en huvudvärk som är orsakad av exempelvis näringsobalanser krävs det att den biokemiska strukturen i kroppen rättas till. Det räcker alltså inte med de sedvanliga behandlingarna såsom läkemedel, massage, förbättrad ergonomi, stresshantering eller träning/stretching.

Biokemiska obalanser är olika för olika individer. Ta hjälp av sakkunnig för råd. Detta inlägg fokuserar på vad en hårmineralanalys kan ge för svar kring vanliga mineralobalanser relaterade till huvudvärk. Samtliga nedanstående mineraler mäts i en hårmineralanalys. Håret kan ge dig svar!

Kalcium
Kalcium återfinns till mesta del i skelettet och i tänderna. Övrig mängd reglerar funktioner för hjärtat, nervimpulser, muskelsammandragningar, hormonbalanser, blodets koagulationsförmåga och syra-/basbalans. Många enzymer aktiveras också av kalcium.

Med tanke på att många tänker på kalcium i samband med oro för benskörhet/skelettet är det inte ovanligt att individer börjar ”självmedicinera” med extra kalciumtillskott. Detta utan att egentligen veta om de behöver extra kalcium eller inte. Lösningen kan istället vara synergistiska näringsämnen. Mät ditt behov genom en hårmineralanalys!

Huvudvärk är ett av många symtom som uppkommer efter en längre tids användning och överdosering av kalciumtillskott. Parallellt kan även den mentala hälsan påverkas med symtom såsom trötthet, utmattning, koncentrationssvårigheter, depression, ångest och panikattacker.

Exempel på rika källor till kalcium (> 120 mg/100 gram):
• Oskalade sesamfrön
• Hårdost
• Persilja
• Sötmandlar
• Torkade fikon
• Tofu

Koppar
Kopparns viktigaste uppgift är att upprätthålla ett starkt hjärt-/kärlsystem. Kopparn är också viktig för bland annat olika enzymsystem, glukosanvändningen, hemoglobinsyntesen, skelettet och huden. Mineralet är även en antioxidant och verkar antiinflammatoriskt.
Frontal huvudvärk är vanligt förekommande vid en obalans mellan koppar (förhöjda vävnadsnivåer) och zink (låga vävnadsnivåer). Detta blir en form av kopparförgiftning, där även graden av symtom varierar. Andra symtom kan vara PMS, depression, trötthet, förstoppning och känslomässiga störningar. Koppar är nära kopplat till östrogen och zink till progesteron. Därför ger denna mineralobalans även en hormonobalans i kroppen. För att komma tillrätta med detta krävs framför allt zink som är en antagonist till koppar. Att behandla en enskild näringsobalans alternativt att laborera med tillskott på egen hand kan leda till fler obalanser än tidigare, mät därför ditt behov genom en hårmineralanalys!

Vid obalanserade koppar- och zinknivåer har kroppen också svårt att producera enzymet diaminoxidas som bryter ned ämnet histamin. Detta kan leda till en så kallad histaminintolerans, med bland annat huvudvärk som symtom, vid exempelvis intag av födoämnen/drycker som innehåller mycket histamin alternativt är histaminfrisättande.

Exempel på rika källor till koppar (> 1 mg/100 gram)
• Lever
• Skaldjur
• Bryggerijäst
• Oliver
• Nötter

Övriga mineraler
Det finns många anledningar till huvudvärk vilket gör att det inte behöver vara EN obalans som är orsaken, utan en kombination av flera. Utan att gå in djupare på andra mineraler kan obalanser av exempelvis järn, selen och natrium också ge huvudvärk. Utöver detta kan besvären även vara orsakade av tungmetaller såsom bly, arsenik, kadmium och kvicksilver.

För tidigare blogginlägg som tangerar ovanstående, besök gärna hårmineralanalysen.se.

Vid pennan,
Christin

Källor:
Watts, Dr L. David. 2013. Spårämnen och andra livsnödvändiga ämnen, Klinisk tillämpning av hårmineralanalys. Ösmo: Nässlor & Nypon.
Wilhelmsson, Peter. 2007, 2011. Näringsmedicinska Uppslagsboken. Örtagårdens Bokförlag.

Inga resultat hittades

Sidan du begärde kunde inte hittas. Försök förfina din sökning eller använd navigeringen ovan för att lokalisera inlägget.

Spännande produkter

[products ids=”18694, 18692, 18693, 16972, 16971, 15968″ columns=”3″]